Els gelos

Avui m’enfangaré fort i parlaré dels gelos, la gelosia, vaja. Una emoció que portem enquistada a dins i que ha marcat el patró de la nostra societat des de fa segles.

De la gelosia se’n parla poc i molt menys se’n parla en primera persona, perquè la gelosia és una emoció tabú, indigna, humiliant. La gent corre a treure’s l’etiqueta de gelós de sobre com sigui, i ben fet que fan. Però més enllà de l’esllavissada lamentable que sol comportar posar-se gelós, els gelos són un instint humà avançadíssim, una intel·ligència no racional que llegeix subtileses en l’altre difícils d’explicar amb paraules i, el més important, que no se sol equivocar. Si algú et fa sentir gelós, agafa’t fort perquè passaran cosetes. I amb això no vull dir que la teva parella t’estigui enganyant amb el veí, possiblement t’has muntat una pel·li. El que vull dir és que si sents gelos, la teva parella necessita allunyar-se de tu. Així de dur i així de fàcil.

El primer que hauríem d’aprendre a fer és a llegir la gelosia, i un aspecte important per a poder-ho fer és trencar d’entrada amb la idea que l’altra persona et pertany. Aquesta idea, tan assimilada en el món de la parella, és el que et permet empipar-te quan et poses gelós. És el que et permet començar a fer retrets fora de lloc. És el que genera culpa en l’altra i ira en tu. I és mentida, perquè ningú pertany a ningú. Encara que es vulgui amb totes les forces, no és així. Els sentiments van per una altra banda i són ingovernables, i quan algú no se sent a lloc, no hi pot fer res.

Aquest error és el que ha fet que la gelosia perpetrés moltíssim dolor en nom del masclisme, per exemple. Perquè ningú es veuria en posició de control si no cregués que aquesta persona li pertany. Ningú sentiria inseguretats si no pensés que algú se li pot escapar.

Estem en una societat que entén l’amor de parella així, i la gelosia actua en conseqüència. Perquè la gelosia no és racional, és una emoció primitiva, visceral i pura. Li importa ben poc ser correcta o incorrecta. Si tu has interioritzat que una persona et pertany, quan la gelosia s’encengui, mouràs cel i terra per calmar aquesta alarma. I ho faràs sentint-te culpable, insegur/a i amb l’autoestima destrossada. Per una banda, sentiràs que no ets prou per a aquesta persona, i per l’altra, t’avergonyiràs de voler controlar algú com un autèntic dictador.

Si sents gelos, primer escolta’t. Quina és la situació? Per on passa l’altra persona? Quan et treus la por i la inseguretat de sobre, les coses es solen veure bastant clares. En el fons tots sabem les coses, però ens neguem a escoltar-nos. Si l’altra persona no vol estar amb nosaltres, ho sabem, i si el que vol és cridar l’atenció perquè li donguem més amor, també ho sabem.

Sentir gelos no és normal, ningú és gelós de per si; ho som en relació amb una altra persona. La gelosia és una alarma que hem d’escoltar i intentar que no ens domini. Perquè si et domina aconseguiràs tot el contrari del que volies. L’altra persona s’allunyarà més. Els gelos aparten. La inseguretat és de tot menys seductora.

Què fer, doncs? Ni idea, però actuar amb amenaces i violència, muntar un numeret per posar a l’altra persona gelosa, o cridar l’atenció amb actituds autodestructives, són solucions de merda. I el pitjor que et podria passar és que et funcionés. M’impressiona els milions i milions de parelles que, simplement, no són capaces de separar-se. No són capaces d’afrontar la gelosia, perquè no poden concebre que la seva parella vagi amb un altre.

Passa una cosa curiosa en el moment de la ruptura, i és que la gelosia canvia de bàndol. La persona que tenia clar que volia deixar la relació, de cop comença a prendre consciència d’una cosa horrible: la seva parella pot anar amb un altre. De fet, segur que anirà amb un altre. Això, contra tot pronòstic, desperta una gelosia fervent que actua de forma severa. De cop ho veus claríssim: hi has de tornar. No només perquè una nostàlgia inexplicable et desborda, sinó per què un impuls sexual, inaudit i urgent, et porta cap allà. Aquest engranatge pintoresc manté milers de parelles unides. Segur que en coneixeu alguna.

També es pot provar d’imposar-se a la gelosia, però, deixar que passi allò que per tu és inconcebible. Fer com si res, mentre tens la sensació de tornar-te boig. Tot tendirà a un abisme sufocant que només existeix dins el teu cap i que cada cop anirà a més, perquè el teu cervell descobrirà un plaer fosc i absurd en imaginar «el pitjor». Tingues paciència, arribarà un moment que et cansaràs de tanta tonteria.

Cada cop hi ha més gent que no té ganes de viure governat per la gelosia. Relacions on els límits són uns altres. Perquè com sol passar amb totes les coses fosques, a la que ho il·lumines i ho mires bé, la gelosia perd tota la seva força, deixa de ser una amenaça, es torna absurda, ridícula. Perquè la seva essència és egoista i covarda, i sobretot, perquè t’allunya del més important: estimar-te a tu.

No hi ha comentaris

Deixa un comentari

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.